De week begint voor de leiding op zaterdag. De zaterdag en zondag zijn de voorbereidingsdagen voor de rest van de week. Van maandag tot vrijdag zijn de kinderen er en op de laatste zaterdag wordt er opgeruimd en schoon gemaakt. Hieronder een overzicht van hoe de week er ongeveer uitziet. Hoe het precies werkt, ontdek je snel genoeg. Bij spelweek geldt: iedereen helpt elkaar.
Het voorbereidingsweekend
Op zaterdag beginnen we met een kennismaking en inrichting van de slaapplekken. Zodra iedereen klaar, is gaan we brainstormen over het thema. Dit doen we vaak in groepjes. Wanneer het thema bekend is worden er opnieuw groepjes gemaakt om een kamplied te bedenken en moet het verhaal voor het toneel uitgeschreven worden. Dit doen we op zaterdag en zondag. Voor maandag moet dit gedeelte klaar zijn.
Naast het gezamenlijke gedeelte is het weekend ook het moment waar je je voor verschillende dingen in te schrijven. Zo is er de busploeg die de kinderen in de bus begeleid. Er is een toneelploeg, koffie- en theeploeg. Verder kies je een dag die je wilt organiseren (daggroep). Er zijn tikkers nodig voor tijdens de spellen. En je mag je inschrijven voor een leeftijdscategorie van je kindgroep.
Wanneer al deze groepen bekend zijn ga je aan de slag. De daggroepen komen bij elkaar om te kijken welke activiteiten ze willen organiseren en hiervoor wordt een planning gemaakt. De uitleg van de spellen en spelregels worden op grote papieren gezet. Deze regels bepaal je samen met je groepje. De benodigdheden worden gemaakt. Denk hierbij aan kaartjes en linten. Wanneer je klaar bent met jouw dag kan je andere groepjes gaan helpen.
De toneelgroep bedenkt het verhaal en zoekt toneelspelers bij elkaar.
De dag
Dan is het weekend voorbij en staan de kinderen te trappelen om te komen spelen. De busploeg haalt ze op met de bus en de rest van de leiding staat bij het bos de kinderen op te wachten. Je speelt samen met de kinderen spelletjes op de Open Plek en wanneer iedereen er is voeren we toneel op. Dit doen we elke dag.
Op maandag is er in plaats van een groot ochtendspel kennismaking met de groep en het bouwen van een hut. Deze blijft de rest van de week staan. Dit is ook gelijk het verzamelpunt van jou groepje en er kan in geschuild worden bij regen.
Tussen de middag spelen we weer spelletjes op de Open Plek en is er weer toneel. ’S Middags doen we een groot spel in het bos. Hierna wordt de dag afgesloten met toneel en gaan de kinderen in groepen weer naar huis.
Dan is de dag nog niet afgelopen voor de leiding. Wanneer de laatste kinderen weer in de bus zitten, gaat de leiding terug naar de slaapplaats. Hier kan je verder met het organiseren van je dag of heb je vrije tijd. Wanneer ook de busploeg terug is, gaan we gezamenlijk eten en daarna staat de 8-uur-vergadering op de planning. Hierin wordt de afgelopen dag en de volgende dag besproken. Hierna is er weer tijd voor het regelen van de dag of vrije tijd. Tijdens deze avonden geldt weer samen staan we sterk en helpen we elkaar.
Anders dan anders
Vaak is er ergens in de week een zwemdag. We gaan ’s ochtends naar het zwembad en vaak ’s middags naar de ‘Bongerd’. Dit is een groot grasveld. Hier doen we dan spellen in plaats van in het bos.
Ook is er de donderdag avond. Dan mogen de kinderen van groep 7 en 8 blijven slapen. We organiseren dan vaak een spooktocht. Iedereen van de leiding is of spook of loopt met de kinderen mee. Dit is altijd een lange dag.
Spelweek is geen vakantie, maar ook zeker niet werken (en toch kan het op je CV). De sfeer is heel fijn, de kinderen geven energie, je maakt nieuwe vrienden en je zult het nooit vergeten. Geloof je het niet? Lees zelf maar de ervaringen van de leiding.